Gishtoja në Mitologjinë Shqiptare


Figurë e përrallave. Gishtoja apo Gjishtoja është i njohur në shumë vende të Europës: në Francë quhet “Le Petit Poucet”, në Rusi “Malciks Palcik”, në Greqi “Revithi”, në Rumani “Neginice”, ndër gjermanë “Daumling” etj. Edhe pse kudo është i vogël sa një gisht, veprimet e tij ndryshojnë nga përrallat e njërit vend në ato të … Vazhdoni leximin e Gishtoja në Mitologjinë Shqiptare

Advertisements

Gogoli në Mitologjinë Shqiptare


Gogomel. Rron në toponimet: Gogole (Vidhgar-Ana e Malit), Ne Goglit (Bobot-Ana e Malit). Marrë nga Fjalori i Mitologjisë dhe Demonologjisë Shqiptare. Për më tepër materiale të këtij lloji klikoni këtu:

Bariu i Shenjtë në Mitologjinë Shqiptare


Ky është emri poullor i Shën Martinit , mbrojtësit të ujqërve dhe njëherazi të bagëtisë. Në mendësinë popullore shqiptare ai ushqente një nderim të vecantë, sepse për të ndizeshin qirinj në të kremte me karakter fisnor. Bariu i Shenjtë ka disa ngjashmëri me Panin, hyun-bari me brirë dhe me këmbë cjapi, por ka edhe veçoritë e tij, … Vazhdoni leximin e Bariu i Shenjtë në Mitologjinë Shqiptare